Youri (ADD-NOS)Youri
ADD-NOS


Toen Youri nog maar een dreumes was merkte ik al dat hij niet gelukkig was. Op de crèche kon hij niet aarden, hij was snel van slag, raakte overstuur van de kleinste ongeregeldheden.  Feestjes en uitstapjes liepen altijd uit op een teleurstelling, omdat onbekende situaties erg bedreigend voor hem waren. De leidster van de peuterspeelzaal vertelde me dat hij misschien hooggevoelig was. Ook de arts van het consultatiebureau zei dat Youri prikkels uit de omgeving waarschijnlijk niet goed kon verwerken, omdat hij ze versterkt binnen kreeg en ze bovendien niet goed kon filteren. Ik ging me dus verdiepen in hooggevoeligheid. Inderdaad paste dit beeld bij Youri.

Toen Youri ouder werd en naar school ging ging het opvallen dat hij zich niet goed op een taakje kon richten. Een kleine opdracht als zijn broek aantrekken kostte hem ongelooflijk veel moeite, doordat hij steeds vergat waar hij mee bezig was. Hij kon niet in de kring zitten zonder ‘van zijn stoel te vallen’, vreemde geluiden te maken en de kinderen naast hem lastig te vallen. Ook ging ik steeds meer beseffen dat de interactie niet liep zoals het hoorde. Hij ‘babbelde’ niet, reageerde slecht als je hem aansprak en op vreemden reageerde hij helemaal niet. Vaak was Youri volkomen onbereikbaar, het leek wel alsof hij zich afsloot voor de wereld.  Begrijpelijk voor iemand die hooggevoelig is, maar toch wist ik dat er meer aan de hand moest zijn. Temeer omdat Youri nog steeds meerdere malen per nacht wakker werd, vaak overstuur. En dat terwijl hij meestal maar 9 uur per nacht kon slapen.
Ik heb me toen op het internet gestort, omdat ik gewoon moest weten wat er met hem aan de hand was.  

Langzaamaan werd me duidelijk dat Youri’s problematiek erg leek op AD(H)D met autistische trekjes, zoals ik het toen nog noemde. Dit werd later bevestigd na een onderzoek van de orthopedagoog op school: Youri zou waarschijnlijk ADHD en PDD-nos hebben. Het was me intussen al duidelijk geworden dat ik van het reguliere medische circuit niet méér hoefde te verwachten dan symptoombestrijding en handvaten om ‘ermee om te leren gaan’.  

Ik kon eenvoudigweg niet accepteren dat Youri blijkbaar niet het vermogen had om een gelukkig mens te zijn. Nog minder kon ik accepteren dat hier niets aan te doen zou zijn. Als Youri een probleem had, dan was daar een oorzaak voor. En als er een oorzaak was, dan moest er ook een oplossing zijn. Via via kwam ik terecht bij een Ayurvedisch arts. Hij zette Youri op een dieet, vrij van tarwe, suiker en alle dierlijke producten. Binnen twee weken ging Youri beter communiceren, hij werd vrijer, stapte makkelijker op nieuwe situaties af. Toch was ik niet tevreden. Youri’s toestand bleef zorgelijk en de oorzaak van zijn problemen was nog steeds niet duidelijk. Wel wist ik nu zeker dat het iets met voeding te maken had. Weer stortte ik me op het internet. En zo kwam ik een half jaar geleden bij De Poort terecht.

De Poort liet Youri’s bloed, ontlasting en urine onderzoeken. Hij bleek meerdere ernstige voedselintoleranties te hebben, had exorfinen en diversen gastro-intestinale problemen, maakte te weinig elastase enzymen aan en zijn IAG was veel te hoog. Het hersengolfpatroon dat bij de eerste qEEG zichtbaar werd, wees inderdaad op een autistische stoornis.

Youri werd op een dieet gezet zonder gluten, zuivel en ei. Dit dieet bleek gemakkelijker dan het Ayurvedische dieet, maar had beduidend meer effect. Binnen twee weken werd Youri’s ontlasting normaal, sliep hij ’s nachts door en begon hij aan te komen. Youri kreeg ook supplementen; enzymen, ontgifters en probiotica. De afgelopen zes maanden hebben we Youri langzaamaan zien veranderen. Het gaat met hevige schommelingen gepaard; goede periodes worden afgewisseld door slechte. Maar de slechte periodes duren steeds korter en zijn steeds minder hevig.

Youri is nu bereikbaar geworden, durft zich open te stellen voor de wereld om zich heen, al kost het soms nog moeite. Hij is steviger geworden, raakt niet meer zo gemakkelijk  van zijn stuk en babbelt vaak de oren van je hoofd. Maar het allerbelangrijkste: Youri is van een ongelukkig jongetje, dat het moeilijk had met de wereld en met zichzelf, veranderd in een blije kleuter. Youri is nog niet genezen, hij heeft het af en toe nog moeilijk en kan zijn aandacht nog niet goed richten. Maar het genezingsproces gaat door. We zijn pas een half jaar bezig en Youri is pas vijf jaar. Op de laatste qEEG was te zien dat de trage hersengolven bij Youri al voor de helft zijn gereduceerd. Wij zien de toekomst weer met vertrouwen tegemoet!

De moeder van Youri